Comparteix

L’Hotel Catalonia La Pedrera va acollir el passat 1 de desembre 2017 La IV Jornada Anual de Turisme Sostenible & RSC organitzat pel Gremi d’hotels de Barcelona i SegundoMundo RSCC. Una trobada del sector, per fer balanç i debatre sobre el paper i l’aportació del sector hoteler de Barcelona al Turisme Sostenible: lliçons apreses, pràctiques desenvolupades i inspiració per al futur.Al gener 2017, l’OMT i el Pacte Mundial de Nacions Unides, es van basar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS, 2015-2030) per determinar els reptes globals que havien de marcar la transformació del model turístic global i que marcaven l’inici d’aquest any definit com a any Internacional del Turisme Sostenible pel  desenvolupament:

– ODS 5 – Igualtat de gènere

– ODS 8 – Treball decent i creixement econòmic

– ODS 12 – Producció i consum responsable

– ODS 17 – Aliances per aconseguir els ODS

Reptes que Barcelona comparteix amb moltes altres destinacions urbanes i que van marcar l’inici d’aquesta Jornada a través d’una breu introducció per part de Pili Malagarriga, cofundadora i directora de SegundoMundo RSCC, sobre aquests mateixos reptes contextualitzats a la ciutat de Barcelona. Per SegundoMundo RSCC, els ODS prenen el relleu a l’Any Internacional 2017 per al Turisme Sostenible, una agenda planetària que apel·la a la implicació de tots: organitzacions públiques, privades i ciutadans. Per aquest motiu, els ODS tenen molta força i hem d’aprofitar com a marc guia per millorar, aprendre, orientar i mesurar els nostres avanços.A continuació, un resum de les intervencions dels ponents sobre el balanç que fan d’aquest any:

Per Catalonia Hotels & ResortsJordi Batista, director de RRRHH de Catalonia Hotels and Resorts

“Hem passat d’un argument de venda a un enfocament de RSC incorporat a l’ADN de la nostra empresa: cap àmbit de la gestió es pot “escapar” de l’enfocament RSC. Un altre fet important ha estat el desenvolupament i implantació del Codi Ètic que engloba tota l’organització i que ens aporta un marc guia a tots”.

Per Campanile Hotels de Louvre Hotels Camille Gil, Project Coordinator, Louvre Hotels Espanya

“Ressaltem a nivell de grup nostre compromís amb la construcció sostenible en tots els seus àmbits. La nostra política de RSC està alineada amb el nostre core-business. Destaquem el projecte d’espelmes aromàtiques: a partir d’oli de cuina reciclat, el nostre equip elabora espelmes que posteriorment són venudes als clients. Els fons es destinen al projecte social triat per l’equip. Això genera un cercle virtuós, un autèntic teambuilding i un diàleg amb el client molt enriquidor”.

 

Per Maria José PujolFundadora i Directora Icària Iniciatives Socials: INOUT Hostel i Business With Social Value, presidenta de Barcelona Sustainable Tourism

“Portem ja 40 anys gestionant INOUT Hostel, ubicat en plena natura i en el qual el 90% del personal té alguna discapacitat. Volem fer visibles les capacitats de les persones amb discapacitat i fer-nos accessibles a tots: menús amb fotos, bona il·luminació, bona senyalització (no camuflar columnes) per facilitar la mobilitat de tots. I aprofitem aquesta trobada per convidar-vos a la nova edició de Business With Social Value: el punt de trobada de les empreses per incorporar valor social en la seva cadena de subministrament (ONG, centres especials d’ocupació, empreses socials). Al Palau de Congressos de Catalunya, 20 desembre, més informació aquí“.      

Per a Daniel RecioResponsable RSC Gremi d’Hotels de Barcelona

“El Gremi d’Hotels de Barcelona ha jugat un paper important aquest any 2017 mitjançant el desenvolupament del primer Pla Estratègic de Sostenibilitat enfocat al sector hoteler. L’organització està donant suport als diferents hotelers a la consecució dels seus objectius de sostenibilitat ambiental, sociocultural i econòmica, creant sinergies mitjançant col·laboracions entre diferents entitats, esdeveniments per transmetre pràctiques i coneixements, i accions i campanyes que aconsegueixen un impacte positiu en l’entorn més immediat.

El pes d’aquest any ha estat essencial per sensibilitzar els diferents actors de la destinació” Destaquem del debat posterior a la intervenció de Patrick Torrent, Director Executiu de l’Agència Catalana de Turisme, que assegura que l’any internacional del turisme sostenible ha vingut per quedar-se i ha servit per assentar més i millor el model de gestió turística basat en la sostenibilitat i la competitivitat. Anima cap a la transformació del model turístic (veure entrevista), convida a la introspecció i al treball de base. També aprofita per convidar a tots el dia 19 d’abril de 2018 a la presentació de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, centrat en la sostenibilitat social i cultural. SegundoMundo RSCC és una consultoria especialitzada en turisme sostenible i RSCCiudadana. Pots consultar els seus serveis aquí i contactar-nos per conèixer-nos personalment en info@segundomundo.org o al 672.397.234